Πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των βασικών θρησκειών του πλανήτη ως το 2050; Γιατί οι μουσουλμάνοι αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο;
Το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew παρουσίασε την Πέμπτη μια αναλυτική έρευνα για το μέλλον των θρησκειών στη γη και τα ευρήματά της μοιάζουν εντυπωσιακά.Η έρευνα εξέτασε τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου και κατέληξε σε μια πρόβλεψη για το μέλλον με βάση τις γεννήσεις, το ποσοστό νέων ανά θρησκευτική ομάδα, αλλά και τις μετατοπίσεις από μια θρησκεία σε άλλη τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Μέχρι το 2070 χριστιανοί και μουσουλμάνοι θα καταλαμβάνουν αντίστοιχα ποσοστό 32.3% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ ως το 2100 οι πιστοί του Ισλάμ θα είναι περισσότεροι από τους χριστιανούς, σημειώνοντας αύξηση 11.7% σε διάστημα 90 χρόνων.Με εξαίρεση τους Βουδιστές, οι κυριότερες θρησκείες θα αυξήσουν τον αριθμό των πιστών τους μέχρι το 2050. Στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες το Ισλάμ θα αυξάνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη θρησκεία, με αποτέλεσμα μέχρι το 2050 να μοιράζεται σχεδόν ίσο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού με τους χριστιανού (29.7% έναντι 31.4%) .Οι μουσουλμάνοι είναι η μοναδική θρησκεία που προβλέπεται να αυξήσει τον πληθυσμό τις σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεκριμένα κατά 73%.Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη μεταβολή είναι φυσικά ο ρυθμός αναπαραγωγής ανά θρησκευτική ομάδα. Βλέπουμε ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι έχουν τον υψηλότερο δείκτη γονιμότητας με 2,7 και 3,1 παιδιά ανά οικογένεια αντίστοιχα.
Το φαινόμενο εξηγείται και από το χάρτη αύξησης του πληθυσμού. Με μπλε χρώμα είναι οι χώρες που θα παρουσιάσουν αύξηση μικρότερη του 0.5%, ενώ το κίτρινο και το πορτοκαλί αφορούν σε περιοχές με ρυθμό αύξησης που αγγίζει ή και ξεπερνά το 2%.
Η έρευνα περιλαμβάνει προβλέψεις και για την αλλαγή στη σύσταση του πληθυσμού των χωρών, ανάλογα με τη μεταναστευτική ροή. Αντίθετα με τα όσα θα περίμενε κανείς για την Ευρώπη, η πρόβλεψη θέλει τη μουσουλμανική κοινότητα να αγγίζει το 10,2% του συνολικού πληθυσμού το 2050 (από 5,9% που είναι σήμερα), ενώ χωρίς να υπολογιστούν οι μετανάστες αυτό το ποσοστό θα έπεφτε μόλις 1,8 %, στο 8,4%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο που δείχνει πόσοι άνθρωποι αναμένεται να αλλάξουν θρήσκευμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σε αυτή την κατηγορία, ο χριστιανισμός φαίνεται να σημειώνει τη μεγαλύτερη «αιμορραγία», αφού μέχρι το 2050 106 εκατ. χριστιανοί αναμένεται να απαρνηθούν το χριστιανισμό κυρίως στρεφόμενοι στον αγνωστικισμό ή τη δεδηλωμένη αθεΐα. Είναι αξιοσημείωτο πως οι μη θρησκευόμενοι αποτελούν σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω στον κόσμο, κάτι που αναμένεται όμως να σημειώσει υποχώρηση στα επόμενα χρόνια. Μπορεί το ποσοστό των ατόμων που δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία να αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό ως το 2050, όμως το ποσοστό του επί του συνολικού πληθυσμού θα σημειώσει πτώση.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στις χώρες εκείνες στις οποίες ο χριστιανισμός θα πάψει να αποτελεί την πλειοψηφία. Το 67.3% του πληθυσμού της Αυστραλίας είναι σήμερα χριστιανοί, με το αριθμό αυτό να αναμένεται να πέσει στο 47% το 2050. Αντίστοιχα, από το 64.3% των χριστιανών στη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό θα μειωθεί δραστικά στο 45.4%. Παρόλα αυτά, στις χώρες αυτές οι χριστιανοί θα παραμένουν η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, χωρίς όμως να πλειοψηφούν επί του συνόλου του πληθυσμού.
Ο δείκτης αυτός παρουσιάζει ενδιαφέρον και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η πΓΔΜ και η Νέα Ζηλανδία, στις οποίες εκτός από τη δραστική μείωση του χριστιανικού πληθυσμού, το 2050 προβλέπεται άλλη θρησκεία να είναι η πιο πολυπληθής. Συγκεκριμένα στην πΓΔΜ το 2010 οι χριστιανοί καταλαμβάνουν το 59.3% του πληθυσμού, ενώ το 2050 θα είναι οι μουσουλμάνοι εκείνοι που πλειοψηφούν με ποσοστό 56.2%. Σε Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία προβλέπεται πολυπληθέστερη ομάδα να είναι εκείνη των μη θρησκευόμενων με 45,1% και 49,1% αντίστοιχα. Το 2010, η χριστιανική κοινότητα κατέγραφε ποσοστό 57% στη Νέα Ζηλανδία και 50.6% στην Ολλανδία.
loading...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιο: