Αμφίπολη - Η Περιστέρη μιλάει για όλα

Αμφίπολη: Παρακολουθήστε σε live blog τη συναρπαστική παρουσίαση

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της επικεφαλής της ανασκαφής - «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου» αποκάλυψε

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Παρών είναι και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.









«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της κας Περιστέρη, που άνοιξε την παρουσίαση και συνέχισε με αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων, συνοδεία φωτογραφικού υλικού.



«Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους» δήλωσε η κα Περιστέρη. «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι το τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.



Η κα Περιστέρη δήλωσε βέβαιη ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Στο χώρο του Λέοντα όπως είναι σήμερα έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου. Ο Μιχάλης Λεφαντζής έχει κάνει μια ψηφιακή σχεδιαστική αναπαράσταση.



Στη συνέχεια, η κα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου πάνω από τις Καρυάτιδες, η οποία, πέφτοντας, κατέστρεψε το κεφάλι της μίας Κόρης, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η εκδοχή περί βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος αποκλείεται.

Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίασή της αναφέροντας: «Δεν ξέρουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός», προκαλώντας πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τον σκελετό, για τον οποίο στο powerpoint της, είχε παραλείψει φωτογραφίες του σκελετού. Κατά την άποψή της, επί του παρόντος η δημοσίευση φωτογραφιών δεν έχει νόημα: «Όταν ο σκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα», απάντησε η κα Περιστέρη στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον σκελετό.

Κατόπιν, πήρε το λόγο ο αρχιτέκτονας κ. Λεφαντζής, που μιλά για τον Λέοντα και τη σχέση του με τον Τύμβο. Ο κ. Λεφαντζής ξεκίνησε αναφέροντας μια ιστορική μαρτυρία: Το 1916 μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στη Βρετανία. Οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στις φορτηγίδες οι οποίες ναυάγησαν, οπότε τα αρχαία μέλη σώθηκαν - αν και παρέμειναν στο βυθό του Στρυμόνα.

Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε για το εντυπωσιακό μνημείο ο κος Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του, είναι εσφαλμένη. Αυτό διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά.

Ο κος Λεφαντζής αποκάλυψε ακόμα ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», λέει ο κος Λεφαντζής

Ο αρχιτέκτονας κατόπιν αναφέρθηκε στον περίβολο, ο οποίος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση: «Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.

Το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά, τονίζει ο κ. Λεφαντζής, οποίος  θεμελείωσε αναλυτικά, με γεωμετρικά και μαθηματικά στοιχεία το γιατί ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Οπως φαίνεται από το τοπογραφικό του Τύμβου, το ταφικό μνημείο δεν είχε κατεύθυνση ακριβώς προς το κέντρο του λόφου, αλλά αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το εσωτερικό, κάπως λοξά και ελαφρώς προς τα ανατολικά.

Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε ακόμα διαφάνειες με αναπαράσταση των εργασιών κατά την αρχαία εποχή. Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι οι σχεδίες που μετέφεραν τους όγκους μαρμάρου μέσω του Στρυμόνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ικριώματα για την κατασκευή του Λέοντα στην κορυφή.


Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΥΠΠΟ σήμερα από τις 11.00 έως τις 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα, έχει αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το πάνδημο και, χωρίς υπερβολή, παγκόσμιο ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ για το μνημείο της Αμφίπολης, περιβάλλει τις ανακοινώσεις με την αδημονία που θα ταίριαζε σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Οι αιτήσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος εισόδου στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, εδώ και πολλές ημέρες έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, παρόλο που επισήμως δεν προβλέπεται τίποτε άλλο από την έκθεση των έως τώρα ευρημάτων. Τα τρία μέλη της ερευνητικής ομάδας που θα έχουν το λόγο σε αυτή την, ούτως ή άλλως, ιστορική παρουσίαση, απευθύνονται κατ' ουσίαν σε ένα ακροατήριο συναδέλφων τους, κατά το πλείστον αρχαιολόγων.

Επομένως, είναι εντελώς απίθανο να υπάρξουν νέα στοιχεία σχετικά με τον σκελετό ή την πρόοδο της γεωφυσικής διασκόπησης, εφόσον περί αυτών αναμένονται ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του Σαββάτου 29-11-2014 έχει ως εξής:
- Κατερίνα Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014).

- Μιχάλης Λεφαντζής, Αρχιτέκτονας: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

- Δημήτρης Εγγλέζος, Πολιτικός Μηχανικός: «Ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Νίκος Σταμπολίδης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.


  • 12:58

    Μάλιστα αυτό είναι απαραίτητο, διότι χωρίς βάρος διαλύεται και καταρρέει, επισήμανε ο κ. Εγγλέζος.
  • 12:57

    Το «γήπεδο» κατασκευάστηκε χωρίς να κινδυνεύσει η στατικότητα του μνημείου, εφόσον η θόλος είναι σχεδιασμένη, εξ αρχής, να διαχειρίζεται το βάρος της κατασκευής.
  • 12:53

    Πάνω από το μνημείο πλέον υπάρχει ένα "γήπεδο", ώστε να ανακουφιστεί το εσωτερικό από τις πιέσεις, αναφέρει ο κ. Εγγλέζος
  • 12:52

    Όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και ετοιμότητα για την φροντίδα της ευστάθειας του μνημείου.
  • 12:50

    Εγγλέζος: Ένα διαρκές και σοβαρό πρόβλημα για την στήριξη του μνημείου είναι η ανισομερής κατανομή πιέσεων στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο. 
  • 12:48

    Ο κ. Εγγλέζος αποκαλύπτει ότι συχνά χρειάστηκε να τοποθετήσουν, να αφαιρέσουν και να επανατοποθετήσουν το στερεωτικό χωροδικτύωμα έως και 20 φορές. 
  • 12:47

    Εγγλέζος: Με απλά λόγια, με ένα μικρό σφάλμα ή καθυστέρηση, το πιο σημαντικό μέρος του μνημείου θα μπορούσε να έχει καταρρεύσει και να ξαναθαφτεί στο χώμα για δεύτερη φορά, ενδεχομένως καταπλακώνοντας και σημερινά θύματα, αναφέρει ο πολιτικός μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για την υποστήλωση του μνημείου


  • 12:47

    Εγγλέζος: Χρησιμοποιήθηκαν 180 τμήματα ικριωμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανό να κρατήσει την οροφή χωροδικτύωμα. 

  • 12:46

    Στην πράξη, όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, τουλάχιστον δέκα κομμάτια από την οροφή του τρίτου θαλάμου έπεσαν κατά την είσοδο της ερευνητικής ομάδας. 
  • 12:46

    Ήταν σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και αυξημένης επικινδυνότητας, εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός
  • 12:31

    Εγγλέζος: Το πιο δύσκολο κομμάτι της υποστήλωσης ήταν στον κυρίως ταφικό θάλαμο
  • 12:26

    «Τεχνικό έργο με εκσκαφή και επίχωση (cut and cover)» χαρακτηρίζει στην τεχνική ορολογία το μνημείο ο πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Εγγλέζος.
  • 12:26

    Δηλαδή, το μνημείο κατά τον Λεφαντζή μπαζώθηκε κατά την ρωμαϊκή περίοδο.
  • 12:25

    Μετά το ξήλωμα του περιβόλου, θα πρέπει να έγινε και η κατάχωση του μνημείου, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. 
  • 12:22


    Λεφαντζής: Βρήκαμε το τελευταίο πέδιλο του γερανού, το οποίο παρέμεινε αναλλοίωτο από την εποχή της κατασκευής, συγκλονιστικό.


  • 12:22

    Ο κ. Λεφαντζής παρουσιάζει διαφάνειες με αναπαράσταση των εργασιών κατά την αρχαία εποχή. Πιστεύει ότι οι σχεδίες που μετέφεραν τους όγκους μαρμάρου μέσω του Στρυμόνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ικριώματα για την κατασκευή του Λέοντα στην κορυφή.

  • 12:21

    Οπως φαίνεται από το τοπογραφικό του Τύμβου, το ταφικό μνημείο δεν είχε κατεύθυνση ακριβώς προς το κέντρο του λόφου, αλλά αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το εσωτερικό, κάπως λοξά και ελαφρώς προς τα ανατολικά.
  • 12:17

    Το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά. Ο κ. Λεφαντζής θεμελιώνει αναλυτικά, με γεωμετρικά κα μαθηματικά στοιχεία το γιατί ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου.
  • 12:15

    Σχετικά με το εάν είναι τα αρχιτεκτονικά γράμματα χαραγμένα στον περίβολο και χρονολογούνται από την εποχή της κατασκευής του, ο κος Λεφαντζής απάντησε ότι είναι αντικείμενο μελέτης και «δεν χρειάζεται να επεκτεινόμαστε σε συζητήσεις για το νόημά τους».
  • 12:14

    «Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.
  • 12:08

    Ο περίβολος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση.
  • 12:08

    «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», λέει ο κος Λεφαντζής


  • 12:07

    Ο κος Λεφαντζής αποκαλύπτει ότι κάτοικοι της περιοχής, προφανώς, επιστρέφουν κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους, κρυφά!

  • 12:07

    Εσφαλμένη, διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά
  • 12:05

    Η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του κου Λεφαντζή είναι εσφαλμένη
  • 12:03

    Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξηγεί ο κος Λεφαντζής
  • 12:03

    Οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στις φορτηγίδες οι οποίες ναυάγησαν, οπότε τα αρχαία μέλη σώθηκαν - αν και παρέμειναν στο βυθό του Στρυμόνα.
  • 12:01



  • 12:00

    Ο κ. Λεφαντζής αναφέρει μια ιστορική μαρτυρία. Το 1916 μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στη Βρετανία.

  • 12:00

    Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίαση της. Στη συνέχεια παίρνει το λόγο ο κ. Λεφαντζής.
  • 11:59

    Όταν ο σκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα, απάντησε η κα Περιστέρη στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον σκελετό
  • 11:59

    Στο powerpoint της η κα Περιστέρη έχει παραλείψει φωτογραφίες του σκελετού. Κατά την άποψή της, επί του παρόντος η δημοσίευση φωτογραφιών δεν έχει νόημα.
  • 11:57

    Περιστέρη: Δεν ξέρουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός
  • 11:45

    Η κα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου πάνω από τις Καρυάτιδες, η οποία, πέφτοντας, κατέστρεψε το κεφάλι της μίας Κόρης. Επομένως, η εκδοχή περί βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος αποκλείεται.


  • 11:45

    Η κα Περιστέρη δήλωσε βέβαιη ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Στο χώρο του Λέοντα όπως είναι σήμερα έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου. Ο Μιχάλης Λεφαντζής έχει κάνει μια ψηφιακή σχεδιαστική αναπαράσταση.

  • 11:45

    Tο τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου, εξήγησε η κα Περιστέρη
  • 11:45

    «Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ»
  • 11:44

    «Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους» δήλωσε η κα Περιστέρη


  • 11:43

    #
    «Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της βασίλισσας" 
  • loading...
    Share on Google Plus

    About Unknown

      Blogger Comment
      Facebook Comment